סרטן ערמונית

בדיקות גנומיות במטופלים עם סרטן ערמונית עמיד לסירוס

מומלץ לבצע פרופיל גנומי לכלל המטופלים עם סרטן ערמונית מתקדם או בסיכון גבוה ולבדיקות חשיבות גבוהה בהיבט מתן טיפול מותאם אישית

18.03.2021, 17:32
ערמונית (איור: אילוסטרציה)
ערמונית (איור: אילוסטרציה)

בדיקות גנומיות הופכות לחלק בלתי נפרד מהבירור של חולים עם סרטן ערמונית והן מבוצעות בעולם הקליני על מנת לסייע בקבלת החלטות לגבי טיפול מותאם אישית. במאמר שפורסם בכתב העת European Urology בוצעה סקירה של השינויים הגנומיים הידועים בסרטן ערמונית עמיד לסירוס (mCPRCP) והשימוש בבדיקות גנומיות בעולם הקליני.

החוקרים סקרו מאמרים ממאגר המידע PUBMED, פרסומים מכנסים רפואיים וקווים מנחים שפורסמו על ידי איגודים מקצועיים שונים.

לאחר סקירת הספרות החוקרים סיכמו כי בגידולי mCPRCP ישנן מוטציות רבות אשר כנגדן ישנם טיפולים מכוונים וישנם מספר טיפולים נוספים הנמצאים בשלבי פיתוח קליניים כדוגמת מעכבי PD-1, מעכבי PARP ומעכבי טירוזין קינאז. ריצוף הדור הבא של DNA מרקמת הגידול יכול לסייע בזיהוי שינויים סומטיים אשר לא בהכרח היו מזוהים על ידי בדיקות תאי הנבט (ג'רמליין). בנוסף, ביצוע פרופיל גנומי שאינו פולשני כדוגמת ctDNA - cell-free circulating tumor DNA) גם כן נמצא בבחינה במחקרים רבים ויכול לסייע באפיון הפרופיל הגנומי המלא של הגידול.

הקווים המנחים הקיימים היום ממליצים על בדיקות לאיתור שינויים בתאי נבט ותאים סומטיים בחולים עם ממאירות ערמונית מתקדמת או בסיכון גבוה ללא קשר לרקע המשפחתי על מנת לזהות מוטציות בגנים האחראים על תיקון רקומבינציה הומולוגית או מוטציות במנגנון MMR/MSI (mismatch repair defects/microsatellite instability) כך שניתן יהיה לטפל בחולים אלה עם מעכבי PARP או PD-1.

לסיכום, בדיקות גנומיות של mCPRCP הינן בעלות ערך מנבא בהקשר הפרוגונזה של החולים ויכולות לסייע בקבלת החלטות טיפוליות. למרות ששילוב בדיקות אלה בעולם הקליני הינו מאתגר ביצוען מומלץ על מנת לנהל את החולים בצורה המיטבית.

מקור: 

Axel S. Merseburger, Nick Waldron, Maria J. Ribal, Axel Heidenreich, Sven Perner, Karim Fizazi, Cora N. Sternberg, Joaquin Mateo, Manfred P. Wirth, Elena Castro, David Olmos, Daniel P. Petrylak, Simon Chowdhury,Genomic Testing in Patients with Metastatic Castration-resistant Prostate Cancer: A Pragmatic Guide for Clinicians,European Urology,2021,

נושאים קשורים:  סרטן ערמונית,  בדיקות גנומיות,  מחקרים
תגובות